Resepi KUAH KARI MAMAK ala Melayu

Resepi KUAH KARI MAMAK ala Melayu - Helo kawan Resepi ala Melayu, Dalam perkongsian kali ini bertajuk Resepi Resepi KUAH KARI MAMAK ala Melayu, Saya telah menyediakan lengkap bahan-bahan dan cara resepi memasak dari awal lagi sehingga akhir, Mudah-mudahan kandungan catatan yang saya tulis resepi ini anda dapat memahami. Okay lah, inilah resipi lengkap.

Masakan : Resepi KUAH KARI MAMAK ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi KUAH KARI MAMAK ala Melayu

lihat juga


Resepi KUAH KARI MAMAK ala Melayu

KUAH KARI MAMAK
Bahan-Bahannya:
4 sudu makan rempah kari daging FAIZA}
2 sudu makan rempah kari ikan FAIZA    } - dicampur dengan sedikit air hingga menjadi pes
1 sudu makan serbuk cili                           }

2 tangkai daun kari
2 kiub ayam ADABI
1 sudu makan asam jawa - dicampur dengan sedikit air hingga menjadi pes yang pekat
4 cawan air
Gula
Garam
3/4 cawan minyak

Bahan Tumbuk Lumat:
4 ulas bawang putih
4 biji bawang besar saiz sederhana
1 inci halia

Cara-Caranya:

  1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan tumbuk hingga kekuningan.
  2. Masukkan daun kari dan campuran pes kari. Tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan air. Biarkan mendidih.
  4. Masukkan kiub ayam, air asam jawa, gula dan garam. Biarkan kuah terus mendidih dan pekat. 
  5. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
*** Kuah kari mamak ini sedap dimakan bersama nasi dan ayam goreng mamak. 
       Selamat mencuba.





Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi KUAH KARI MAMAK ala Melayu

Masa sekian resipi Resepi KUAH KARI MAMAK ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.

Anda sedang membaca artike Resepi KUAH KARI MAMAK ala Melayu dan artike ini permalink url https://melayu-resepi.blogspot.com/2016/02/resepi-kuah-kari-mamak-ala-melayu.html Mudah-mudahan artikel ini Ini mungkin berguna.

0 Response to "Resepi KUAH KARI MAMAK ala Melayu"

Catat Ulasan