Masakan : Resepi SAYUR PUCUK MASAK LEMAK ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi SAYUR PUCUK MASAK LEMAK ala Melayu
Resepi SAYUR PUCUK MASAK LEMAK ala Melayu
SAYUR PUCUK MASAK LEMAKBahan-bahannya:
3 batang sayur pucuk/ tauhu kering - direndam hingga lembut, kemudian dipotong 2 inci
Secekak suun - direndam hingga lembut, kemudian dipotong 2 inci
6 kuntum bok nee (cendawan hitam kering) - direndam hingga lembut, kalau besar boleh dipotong2
Sedikit Kim Chan - direndam hingga lembut
1 kotak kecil santan pekat
Semangkuk santan cair (Semangkuk air + sesudu santan pekat tadi)
2 biji kentang - di belah 6
2 biji cili merah - dipotong serong
Garam
serbuk perasa
Inilah rupa kimchan...
Sejemput ikan bilis
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar - saiz sederhana
Cara-caranya:
- Masukkan santan cair, bahan tumbuk dan kentang ke dalam periuk. Masak hingga kentang empuk.
- Masukkan semua sayur-sayuran dan cili merah. Masak hingga mendidih.
- Masukkan santan pekat, garam dan serbuk perasa. Masak hingga mendidih.
- Masukkan suun. Gaul rata hingga suun lembut.
- Tutup api. Hidangkan.
Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi SAYUR PUCUK MASAK LEMAK ala Melayu
Masa sekian resipi Resepi SAYUR PUCUK MASAK LEMAK ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.
0 Response to "Resepi SAYUR PUCUK MASAK LEMAK ala Melayu"
Catat Ulasan