Resepi MASAK LEMAK PUCUK GETI / PUCUK TURI ala Melayu

Resepi MASAK LEMAK PUCUK GETI / PUCUK TURI ala Melayu - Helo kawan Resepi ala Melayu, Dalam perkongsian kali ini bertajuk Resepi Resepi MASAK LEMAK PUCUK GETI / PUCUK TURI ala Melayu, Saya telah menyediakan lengkap bahan-bahan dan cara resepi memasak dari awal lagi sehingga akhir, Mudah-mudahan kandungan catatan yang saya tulis resepi ini anda dapat memahami. Okay lah, inilah resipi lengkap.

Masakan : Resepi MASAK LEMAK PUCUK GETI / PUCUK TURI ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi MASAK LEMAK PUCUK GETI / PUCUK TURI ala Melayu

lihat juga


Resepi MASAK LEMAK PUCUK GETI / PUCUK TURI ala Melayu

MASAK LEMAK PUCUK GETI / PUCUK TURI 
Bahan-bahannya:
1 ikat pucuk geti - pisahkan ranting dari pucuk dahan, cuci, ambil beberapa ranting dan simpulkan. Lakukan hingga habis.
1 biji keledek (sederhana besar) - kupas, dipotong dadu besar dan direbus hingga empuk. Buang air rebusan keledek.
1 biji bawang besar - mayang nipis
3 ulas bawang putih - hiris nipis
1 biji cili merah - hiris nipis
1 sudu makan ikan bilis
2 cawan santan pekat
2 cawan air
Garam
Serbuk perasa

Cara-caranya:

  1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk. 
  2. Masak hingga mendidih dan pucuk geti layu. (pastikan sentiasa dikacau supaya santan tidak pecah lemak.
  3. Tutup api. Hidangkan. 




Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi MASAK LEMAK PUCUK GETI / PUCUK TURI ala Melayu

Masa sekian resipi Resepi MASAK LEMAK PUCUK GETI / PUCUK TURI ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.

Anda sedang membaca artike Resepi MASAK LEMAK PUCUK GETI / PUCUK TURI ala Melayu dan artike ini permalink url https://melayu-resepi.blogspot.com/2013/09/resepi-masak-lemak-pucuk-geti-pucuk.html Mudah-mudahan artikel ini Ini mungkin berguna.

0 Response to "Resepi MASAK LEMAK PUCUK GETI / PUCUK TURI ala Melayu"

Catat Ulasan