Masakan : Resepi MASAK TEMPOYAK IKAN KEMBUNG STAIL TEMERLOH ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi MASAK TEMPOYAK IKAN KEMBUNG STAIL TEMERLOH ala Melayu
Resepi MASAK TEMPOYAK IKAN KEMBUNG STAIL TEMERLOH ala Melayu
MASAK TEMPOYAK IKAN KEMBUNG STAIL TEMERLOHBahan-Bahannya:
6 ekor ikan kembung
2 cawan tempoyak
4 - 5 cawan air - ikut kepekatan yang dikehendaki
Secekak daun kesum
Garam
Bahan Tumbuk (Jangan Lumat Sangat)
1 biji cili merah - untuk bagi kuah nampak merah
Segenggam cili api merah - nak pedas, boleh tambah cili api
1 inci kunyit hidup
Cara-Caranya:
- Tumbuk bahan tumbuk. Masukkan tempoyak ke dalam lesung. Tumbuk supaya bahan tergaul rata.
- Masukkan ikan, bahan tumbuk, air ke dalam periuk. Masak menggunakan api yang perlahan sehingga gulai mereneh dan menggelegak.
- Masukkan daun kesum. Masak dalam 2 hingga 3 minit.
- Masukkan garam. Gaul rata.
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi MASAK TEMPOYAK IKAN KEMBUNG STAIL TEMERLOH ala Melayu
Masa sekian resipi Resepi MASAK TEMPOYAK IKAN KEMBUNG STAIL TEMERLOH ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.
0 Response to "Resepi MASAK TEMPOYAK IKAN KEMBUNG STAIL TEMERLOH ala Melayu"
Catat Ulasan