Resepi MASAK TEMPOYAK IKAN KEMBUNG STAIL TEMERLOH ala Melayu

Resepi MASAK TEMPOYAK IKAN KEMBUNG STAIL TEMERLOH ala Melayu - Helo kawan Resepi ala Melayu, Dalam perkongsian kali ini bertajuk Resepi Resepi MASAK TEMPOYAK IKAN KEMBUNG STAIL TEMERLOH ala Melayu, Saya telah menyediakan lengkap bahan-bahan dan cara resepi memasak dari awal lagi sehingga akhir, Mudah-mudahan kandungan catatan yang saya tulis resepi ini anda dapat memahami. Okay lah, inilah resipi lengkap.

Masakan : Resepi MASAK TEMPOYAK IKAN KEMBUNG STAIL TEMERLOH ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi MASAK TEMPOYAK IKAN KEMBUNG STAIL TEMERLOH ala Melayu

lihat juga


Resepi MASAK TEMPOYAK IKAN KEMBUNG STAIL TEMERLOH ala Melayu

MASAK TEMPOYAK IKAN KEMBUNG STAIL TEMERLOH
Bahan-Bahannya:
6 ekor ikan kembung
2 cawan tempoyak
4 - 5 cawan air - ikut kepekatan yang dikehendaki
Secekak daun kesum
Garam

Bahan Tumbuk (Jangan Lumat Sangat)
1 biji cili merah - untuk bagi kuah nampak merah
Segenggam cili api merah - nak pedas, boleh tambah cili api
1 inci kunyit hidup
Cara-Caranya:

  1. Tumbuk bahan tumbuk. Masukkan tempoyak ke dalam lesung. Tumbuk supaya bahan tergaul rata.
  2. Masukkan ikan, bahan tumbuk, air ke dalam periuk. Masak menggunakan api yang perlahan sehingga gulai mereneh dan menggelegak.
  3. Masukkan daun kesum. Masak dalam 2 hingga 3 minit.
  4. Masukkan garam. Gaul rata. 
  5. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.




Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi MASAK TEMPOYAK IKAN KEMBUNG STAIL TEMERLOH ala Melayu

Masa sekian resipi Resepi MASAK TEMPOYAK IKAN KEMBUNG STAIL TEMERLOH ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.

Anda sedang membaca artike Resepi MASAK TEMPOYAK IKAN KEMBUNG STAIL TEMERLOH ala Melayu dan artike ini permalink url https://melayu-resepi.blogspot.com/2016/01/resepi-masak-tempoyak-ikan-kembung.html Mudah-mudahan artikel ini Ini mungkin berguna.

0 Response to "Resepi MASAK TEMPOYAK IKAN KEMBUNG STAIL TEMERLOH ala Melayu"

Catat Ulasan