Resepi KUIH NAGASARI ala Melayu

Resepi KUIH NAGASARI ala Melayu - Helo kawan Resepi ala Melayu, Dalam perkongsian kali ini bertajuk Resepi Resepi KUIH NAGASARI ala Melayu, Saya telah menyediakan lengkap bahan-bahan dan cara resepi memasak dari awal lagi sehingga akhir, Mudah-mudahan kandungan catatan yang saya tulis resepi ini anda dapat memahami. Okay lah, inilah resipi lengkap.

Masakan : Resepi KUIH NAGASARI ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi KUIH NAGASARI ala Melayu

lihat juga


Resepi KUIH NAGASARI ala Melayu

KUIH NAGASARI
Bahan-Bahannya:
5 biji pisang raja -dibelah dua atau tiga
1 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
5 cawan santan
2 sudu besar gula
Sedikit garam
2 helai daun pandan - disimpul
Daun pisang - secukupnya

 Daun pisang dipotong pada saiz ini dan dilayurkan atas api supaya lembut

 Pisang dikupas kulitnya dan dibelah dua atau tiga

Semua tepung beras, tepung jagung, gula, garam dan santan dicampurkan. 
Kemudian digaul sebati dan ditapis. Masukkan ke dalam periuk. 
Masukkan daun pandan dan dikacau di atas api sederhana besar hingga pekat dan berkilat.

 Ambil sesenduk adunan tepung dan letak di atas daun pisang.

 Letak sepotong pisang.

 Lapis dengan sesenduk adunan tepung. 

 Bungkus kuih dengan melipat kiri dan kanan, kemudian lipat atas dan bawahnya dengan kemas.
Ulang langkah membungkus hingga habis.
Kukus kuih selama 15 hingga 20 minit.

 Setelah kuih nagasari masak, sejukkan sebentar.

 Bolehlah dinikmati...
Walllaaaaaaaaaaaaa....




Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi KUIH NAGASARI ala Melayu

Masa sekian resipi Resepi KUIH NAGASARI ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.

Anda sedang membaca artike Resepi KUIH NAGASARI ala Melayu dan artike ini permalink url https://melayu-resepi.blogspot.com/2014/05/resepi-kuih-nagasari-ala-melayu.html Mudah-mudahan artikel ini Ini mungkin berguna.

0 Response to "Resepi KUIH NAGASARI ala Melayu"

Catat Ulasan