Masakan : Resepi ASAM PEDAS MUAR IKAN PLOTAN/IKAN MAYONG ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi ASAM PEDAS MUAR IKAN PLOTAN/IKAN MAYONG ala Melayu
Resepi ASAM PEDAS MUAR IKAN PLOTAN/IKAN MAYONG ala Melayu
ASAM PEDAS MUAR IKAN PLOTAN/IKAN MAYONGBahan-Bahannya:
1 kepala ikan Plotan - dibelah dua dan dicuci bersih
7 biji kacang bendi
3 senduk cili kering kisar
1 1/2 sudu makan asam jawa + 3 mangkuk air
Garam
Serbuk perasa
Bahan-Bahan Tumbuk Lumat:
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
4 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
Cara-caranya:
- Panaskan 2 senduk minyak dalam periuk. Masukkan bahan tumbuk dan cili kering. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa. Biarkan mendidih.
- Masukkan kepala ikan plotan. Biarkan mendidih dan ikan masak.
- Masukkan kacang bendi, garam dan serbuk perasa. Biarkan hingga kacang bendi masak.
- Tutup api dan hidangkan.
Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi ASAM PEDAS MUAR IKAN PLOTAN/IKAN MAYONG ala Melayu
Masa sekian resipi Resepi ASAM PEDAS MUAR IKAN PLOTAN/IKAN MAYONG ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.
0 Response to "Resepi ASAM PEDAS MUAR IKAN PLOTAN/IKAN MAYONG ala Melayu"
Catat Ulasan