Resepi ASAM PEDAS MUAR IKAN PLOTAN/IKAN MAYONG ala Melayu

Resepi ASAM PEDAS MUAR IKAN PLOTAN/IKAN MAYONG ala Melayu - Helo kawan Resepi ala Melayu, Dalam perkongsian kali ini bertajuk Resepi Resepi ASAM PEDAS MUAR IKAN PLOTAN/IKAN MAYONG ala Melayu, Saya telah menyediakan lengkap bahan-bahan dan cara resepi memasak dari awal lagi sehingga akhir, Mudah-mudahan kandungan catatan yang saya tulis resepi ini anda dapat memahami. Okay lah, inilah resipi lengkap.

Masakan : Resepi ASAM PEDAS MUAR IKAN PLOTAN/IKAN MAYONG ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi ASAM PEDAS MUAR IKAN PLOTAN/IKAN MAYONG ala Melayu

lihat juga


Resepi ASAM PEDAS MUAR IKAN PLOTAN/IKAN MAYONG ala Melayu

ASAM PEDAS MUAR IKAN PLOTAN/IKAN MAYONG
Bahan-Bahannya:
1 kepala ikan Plotan - dibelah dua dan dicuci bersih
7 biji kacang bendi
3 senduk cili kering kisar
1 1/2 sudu makan asam jawa + 3 mangkuk air
Garam
Serbuk perasa

Bahan-Bahan Tumbuk Lumat:
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
4 ulas bawang putih
2 biji bawang besar

Cara-caranya:

  1. Panaskan 2 senduk minyak dalam periuk. Masukkan bahan tumbuk dan cili kering. Tumis hingga pecah minyak.
  2. Masukkan air asam jawa. Biarkan mendidih.
  3. Masukkan kepala ikan plotan. Biarkan mendidih dan ikan masak.
  4. Masukkan kacang bendi, garam dan serbuk perasa. Biarkan hingga kacang bendi masak.
  5. Tutup api dan hidangkan.




Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi ASAM PEDAS MUAR IKAN PLOTAN/IKAN MAYONG ala Melayu

Masa sekian resipi Resepi ASAM PEDAS MUAR IKAN PLOTAN/IKAN MAYONG ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.

Anda sedang membaca artike Resepi ASAM PEDAS MUAR IKAN PLOTAN/IKAN MAYONG ala Melayu dan artike ini permalink url https://melayu-resepi.blogspot.com/2014/05/resepi-asam-pedas-muar-ikan-plotanikan.html Mudah-mudahan artikel ini Ini mungkin berguna.

0 Response to "Resepi ASAM PEDAS MUAR IKAN PLOTAN/IKAN MAYONG ala Melayu"

Catat Ulasan