Masakan : Resepi KARI RINGKAS IKAN TERMENUNG/IKAN KEMBUNG ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi KARI RINGKAS IKAN TERMENUNG/IKAN KEMBUNG ala Melayu
Resepi KARI RINGKAS IKAN TERMENUNG/IKAN KEMBUNG ala Melayu
KARI RINGKAS IKAN TERMENUNG/IKAN KEMBUNG
Bahan-bahannya:
4 ekor ikan termenung/ikan kembung - dipotong dua (nak buat seekor2 pun boleh)
1 peket kecil serbuk kari ikan
1 sudu makan asam jawa
2 mangkuk taufu fa air
3/4 cawan santan pekat
3 pelepah daun kari
2 sudu teh halba campur
2 biji cili hijau - dibelah dua tapi jangan putus
Bahan Hiris:
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 inci halia
Cara-caranya:
- Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan hiris, daun kari dan halba campur hingga kekuningan.
- Masukkan serbuk kari yang sudah dicampur dengan sedikit air dan cili hijau. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa dan santan pekat. Kacau rata.
- Masukkan ikan. Masak hingga mendidih.
- Masukkan garam dan serbuk perasa. Kacau rata.
- Masak sebentar lagi sehingga ikan masak.
- Tutup api dan hidangkan.
Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi KARI RINGKAS IKAN TERMENUNG/IKAN KEMBUNG ala Melayu
Masa sekian resipi Resepi KARI RINGKAS IKAN TERMENUNG/IKAN KEMBUNG ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.
0 Response to "Resepi KARI RINGKAS IKAN TERMENUNG/IKAN KEMBUNG ala Melayu"
Catat Ulasan