Masakan : Resepi CHILI CRAB ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi CHILI CRAB ala Melayu
Resepi CHILI CRAB ala Melayu
CHILI CRABBahan-Bahan:
1 kg ketam -dibuang kulit keras dan dicuci
6 ulas bawang putih - ditumbuk lumat
4 sudu makan cili kering kisar
4 sudu makan sos cili
4 sudu makan sos tomato
2 cawan air
2 biji telur - dikacau rata
2 sudu teh cuka masakan
1 sudu makan tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
garam
gula
1 pokok daun bawang - potong 1 inci panjang
Cara-caranya:
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih hingga wangi.
- Masukkan cili kering, tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan sos cili dan sos tomato. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan air, cuka, gula dan garam. Kacau rata.
- Masukkan ketam. Gaul rata. Tutup tudung kuali. Biarkan hingga ketam masak.
- Bila ketam dah masak, masukkan telur. Biarkan dalam 10 saat, baru dikacau dan dibalik-balikkan ketam hingga terpalut sos.
- Masukan bancuhan tepung jagung dan daun bawang. Kacau rata.
Tadaaaaa!!! Dah siap.
Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi CHILI CRAB ala Melayu
Masa sekian resipi Resepi CHILI CRAB ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.
0 Response to "Resepi CHILI CRAB ala Melayu"
Catat Ulasan