Masakan : Resepi URAP DAUN PEGAGA ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi URAP DAUN PEGAGA ala Melayu
Resepi URAP DAUN PEGAGA ala Melayu
URAP DAUN PEGAGABahan-Bahannya:
300 g pegaga segar
1 ulas bawang putih
½ biji bawang besar
3 biji cili api
1 sudu makan udang kering
2 ketul isi cekur
2 helai daun cekur – dibersihkan dan dihiris halus
½ biji kelapa parut (ambil bahagian putihnya sahaja)
Garam dan gula secukup rasa
Cara-caranya:
1. Sayur pegaga dibersihkan dan ditus airnya. Hiris kecil (lebih kurang 1 cm) bersama dengan batang-batangnya sekali. Masukkan ke dalam mangkuk dan ketepikan.
2. Tumbuk bawang putih, bawang besar, cilia pi, udang kering, isi cekur, garam dan gula hingga halus.
3. Masukkan kelapa parut dan tumbuk-tumbuk manja hingga semua nampak sebati.
4. Masukkan semua bahan tumbuk dan daun cekur ke dalam mangkuk berisi daun pegaga tadi. Gaul rata.
5. Hidangkan.
Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi URAP DAUN PEGAGA ala Melayu
Masa sekian resipi Resepi URAP DAUN PEGAGA ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.
0 Response to "Resepi URAP DAUN PEGAGA ala Melayu"
Catat Ulasan