Masakan : Resepi SAMBAL DAGING ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi SAMBAL DAGING ala Melayu
Resepi SAMBAL DAGING ala Melayu
SAMBAL DAGINGBahan-Bahannya:
600 g daging - hiris nipis
5 sdm cili kering kisar
1 cawan air
Garam
Serbuk Perasa
Bahan Tumbuk:
1 inci halia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
Cara-caranya:
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Tumis bahan tumbuk hingga wangi dan kekuningan.
- Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak dan agak garing.
- Masukkan daging, kacau supaya daging bersalut dengan sambal. (Guna api sederhana besar). Selepas 2 atau 3 minit, daging akan mengeluarkan air.Masak hingga air daging kering.
- Masukkan secawan air. Kacau rata. Bila kuah mendidih, kecilkan api dan tutup periuk. Biarkan daging mereneh hingga kuahnya pekat dan daging empuk. (Jika daging masih kurang empuk, boleh ditambah secawan air lagi dan biarkan mereneh dgn api yang perlahan).
- Masukkan garam dan serbuk perasa. Kacau rata.
- Tutup api dan hidangkan..
Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi SAMBAL DAGING ala Melayu
Masa sekian resipi Resepi SAMBAL DAGING ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.
0 Response to "Resepi SAMBAL DAGING ala Melayu"
Catat Ulasan