Resepi SAMBAL DAGING ala Melayu

Resepi SAMBAL DAGING ala Melayu - Helo kawan Resepi ala Melayu, Dalam perkongsian kali ini bertajuk Resepi Resepi SAMBAL DAGING ala Melayu, Saya telah menyediakan lengkap bahan-bahan dan cara resepi memasak dari awal lagi sehingga akhir, Mudah-mudahan kandungan catatan yang saya tulis resepi ini anda dapat memahami. Okay lah, inilah resipi lengkap.

Masakan : Resepi SAMBAL DAGING ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi SAMBAL DAGING ala Melayu

lihat juga


Resepi SAMBAL DAGING ala Melayu

SAMBAL DAGING
Bahan-Bahannya:
600 g daging - hiris nipis
5 sdm cili kering kisar
1 cawan air
Garam
Serbuk Perasa

Bahan Tumbuk:
1 inci halia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar

Cara-caranya:

  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Tumis bahan tumbuk hingga wangi dan kekuningan.
  2. Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak dan agak garing.
  3. Masukkan daging, kacau supaya daging bersalut dengan sambal. (Guna api sederhana besar). Selepas 2 atau 3 minit, daging akan mengeluarkan air.Masak hingga air daging kering.
  4. Masukkan secawan air. Kacau rata. Bila kuah mendidih, kecilkan api dan tutup periuk. Biarkan daging mereneh hingga kuahnya pekat dan daging empuk. (Jika daging masih kurang empuk, boleh ditambah secawan air lagi dan biarkan mereneh dgn api yang perlahan).
  5. Masukkan garam dan serbuk perasa. Kacau rata.
  6. Tutup api dan hidangkan..





Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi SAMBAL DAGING ala Melayu

Masa sekian resipi Resepi SAMBAL DAGING ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.

Anda sedang membaca artike Resepi SAMBAL DAGING ala Melayu dan artike ini permalink url https://melayu-resepi.blogspot.com/2014/10/resepi-sambal-daging-ala-melayu.html Mudah-mudahan artikel ini Ini mungkin berguna.

0 Response to "Resepi SAMBAL DAGING ala Melayu"

Catat Ulasan