Resepi CUCUR JAGUNG ala Melayu

Resepi CUCUR JAGUNG ala Melayu - Helo kawan Resepi ala Melayu, Dalam perkongsian kali ini bertajuk Resepi Resepi CUCUR JAGUNG ala Melayu, Saya telah menyediakan lengkap bahan-bahan dan cara resepi memasak dari awal lagi sehingga akhir, Mudah-mudahan kandungan catatan yang saya tulis resepi ini anda dapat memahami. Okay lah, inilah resipi lengkap.

Masakan : Resepi CUCUR JAGUNG ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi CUCUR JAGUNG ala Melayu

lihat juga


Resepi CUCUR JAGUNG ala Melayu

CUCUR JAGUNG
Bahan-bahannya:
3 tongkol jagung - dihiris untuk pisahkan biji dari tongkolnya
3 cawan tepung gandum
2 cawan air
sebiji telur
2 sudu teh garam
3 sudu makan gula

Cara-caranya:

  1. Masukkan setengah dari jagung, air, garam, gula dan telur ke dalam mesin kisar (blender). Kisar halus.
  2. Masukkan bahan kisar ke dalam tepung sedikit demi sedikit sambil digaul hingga dapat adunan yang sesuai untuk buat cucur, Jika terlalu pekat, boleh tambah lagi air dan gaul rata. (Jika inginkan cucur udang yang sedikit pedas, bolehlah campurkan 1 atau 2 sudu makan cili kering kisar).
  3. Masukkan pula baki biji jagung tadi. Gaul rata.
  4. Panaskan 2 hingga 3 cawan minyak dalam kuali. Jemputkan adunan cucur dan masak hingga warna keemasan.
  5. Ulang langkah 3 hingga adunan habis.
  6. Hidangkan.




Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi CUCUR JAGUNG ala Melayu

Masa sekian resipi Resepi CUCUR JAGUNG ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.

Anda sedang membaca artike Resepi CUCUR JAGUNG ala Melayu dan artike ini permalink url https://melayu-resepi.blogspot.com/2013/09/resepi-cucur-jagung-ala-melayu.html Mudah-mudahan artikel ini Ini mungkin berguna.

0 Response to "Resepi CUCUR JAGUNG ala Melayu"

Catat Ulasan