Resepi ROTI CANAI ala Melayu

Resepi ROTI CANAI ala Melayu - Helo kawan Resepi ala Melayu, Dalam perkongsian kali ini bertajuk Resepi Resepi ROTI CANAI ala Melayu, Saya telah menyediakan lengkap bahan-bahan dan cara resepi memasak dari awal lagi sehingga akhir, Mudah-mudahan kandungan catatan yang saya tulis resepi ini anda dapat memahami. Okay lah, inilah resipi lengkap.

Masakan : Resepi ROTI CANAI ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi ROTI CANAI ala Melayu

lihat juga


Resepi ROTI CANAI ala Melayu

ROTI CANAI
Bahan A:
1 kg tepung gandum
2 sudu makan marjerin
2 sudu makan susu pekat
1 biji telur

Bahan B:
1 1/2 hingga 2 cawan air
1 sudu makan garam

Cara-caranya:

  1. Satukan bahan-bahan A hingga betul-betul sebati.
  2. Campurkan air dengan garam dan kacau hingga garam hingga larut.
  3. Masukkan air garam sedikit demi sedikit sambil diuli hingga membentuk doh yang lembut dan licin.
  4. Bahagikan doh kepada bebola kecil dan bulat-bulatkan. Buat hingga habis.
  5. Lumurkan bebola dengan marjerin dan simpan dalam besen atau bekas bertutup, sekurang-kurangnya 2 jam.
  6. Sapukan dulang dengan minyak, tebar dan jadikan roti canai. Goreng hingga masak. 
  7. Nikmati dengan kuah kari/ kuah dal.


 Ini saya goreng separuh masak untuk dijadikan roti canai segera. Saya simpan dalam freezer.

 Ini roti empat segi.

Ini yang bulat... :)


Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi ROTI CANAI ala Melayu

Masa sekian resipi Resepi ROTI CANAI ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.

Anda sedang membaca artike Resepi ROTI CANAI ala Melayu dan artike ini permalink url https://melayu-resepi.blogspot.com/2013/07/resepi-roti-canai-ala-melayu.html Mudah-mudahan artikel ini Ini mungkin berguna.

0 Response to "Resepi ROTI CANAI ala Melayu"

Catat Ulasan