Masakan : Resepi KARI AYAM BERKERISIK ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi KARI AYAM BERKERISIK ala Melayu
Resepi KARI AYAM BERKERISIK ala Melayu
KARI AYAM BERKERISIK
Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam - potong kecil
2 biji kentang - potong dadu
5 sudu makan serbuk kari daging - campur dengan sedikt air
1 kotak kecil santan pekat
Air secukupnya
2 keping asam gelugor
2 sudu makan kerisik
2 pelepah daun kari
1 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
3 biji buah pelaga
Bahan Tumbuk Lumat:
1 inci halia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
Cara-caranya:
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Tumis bahan tumis hingga wangi.
- Masukkan bahan tumbuk, tumis hingga wangi.
- Masukkan daun kari dan serbuk kari daging,tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam, gaul rata. Biarkan hingga ayam layu sedikit.
- Masukkan air hingga menutupi paras ayam.
- Masukkan santan pekat, kentang dan asam gelugor. Masak hingga kentang empuk.
- Masukkan kerisik, garam dan sedikit serbuk perasa. Masak hingga ayam empuk.
- Tutup api. Hidangkan.
Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi KARI AYAM BERKERISIK ala Melayu
Masa sekian resipi Resepi KARI AYAM BERKERISIK ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.
0 Response to "Resepi KARI AYAM BERKERISIK ala Melayu"
Catat Ulasan