Masakan : Resepi SAMBAL TUMIS SOTONG BERKARI ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi SAMBAL TUMIS SOTONG BERKARI ala Melayu
Resepi SAMBAL TUMIS SOTONG BERKARI ala Melayu
SAMBAL TUMIS SOTONG BERKARIBahan-bahannya:
600g sotong - dibersihkan dan ditoskan airnya
6 sudu makan cili kering kisar
1 peket kecil serbuk kari ikan - campur sedikit air untuk dijadikan paste
2 keping asam gelugor
1 biji bawang besar - mayang kasar
Garam
Gula
Bahan Tumbuk Lumat:
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
Cara-caranya:
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga wangi.
- Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan serbuk kari ikan. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan asam gelugor, sotong dan bawang besar mayang. Gaul sebati. (Tak perlu masukkan air kerana air dari sotong sudah cukup untuk mendapat sambal yang pekat).
- Masukkan garam dan gula secukupnya. Gaul sebati.
- Tutup api dan hidangkan.
Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi SAMBAL TUMIS SOTONG BERKARI ala Melayu
Masa sekian resipi Resepi SAMBAL TUMIS SOTONG BERKARI ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.
0 Response to "Resepi SAMBAL TUMIS SOTONG BERKARI ala Melayu"
Catat Ulasan