Resepi CUCUR JAGUNG/ JEMPUT-JEMPUT JAGUNG ala Melayu

Resepi CUCUR JAGUNG/ JEMPUT-JEMPUT JAGUNG ala Melayu - Helo kawan Resepi ala Melayu, Dalam perkongsian kali ini bertajuk Resepi Resepi CUCUR JAGUNG/ JEMPUT-JEMPUT JAGUNG ala Melayu, Saya telah menyediakan lengkap bahan-bahan dan cara resepi memasak dari awal lagi sehingga akhir, Mudah-mudahan kandungan catatan yang saya tulis resepi ini anda dapat memahami. Okay lah, inilah resipi lengkap.

Masakan : Resepi CUCUR JAGUNG/ JEMPUT-JEMPUT JAGUNG ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi CUCUR JAGUNG/ JEMPUT-JEMPUT JAGUNG ala Melayu

lihat juga


Resepi CUCUR JAGUNG/ JEMPUT-JEMPUT JAGUNG ala Melayu

CUCUR JAGUNG/JEMPUT-JEMPUT JAGUNG
Bahan-bahannya:
2 cawan biji jagung - dihiris dari empulurnya
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu teh garam
2 sudu makan gula
2 sudu makan cili kering kisar (pilihan)
1 biji telur
2 cawan air

Cara-caranya:

  1. Masukkan air, telur, garam, gula dan cili kisar ke dalam blender dan kisar hingga telur kembang.
  2. Masukkan jagung dan tepung ke dalam besen.
  3. Masukkan bahan kisar ke dalam besen yang mengandungi tepung sedikit demi sedikit sambil diadun hingga sebati dan dapat kepekatan yang sesuai. (Kalau terlalu pekat, boleh tambah sedikit air).
  4. Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali.
  5. Jemputkan adunan tepung ke dalam kuali dan masak hingga kekuningan. 
  6. Ulang langkah 5 hingga adunan tepung habis.
  7. Hidangkan.




Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi CUCUR JAGUNG/ JEMPUT-JEMPUT JAGUNG ala Melayu

Masa sekian resipi Resepi CUCUR JAGUNG/ JEMPUT-JEMPUT JAGUNG ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.

Anda sedang membaca artike Resepi CUCUR JAGUNG/ JEMPUT-JEMPUT JAGUNG ala Melayu dan artike ini permalink url https://melayu-resepi.blogspot.com/2013/03/resepi-cucur-jagung-jemput-jemput.html Mudah-mudahan artikel ini Ini mungkin berguna.

0 Response to "Resepi CUCUR JAGUNG/ JEMPUT-JEMPUT JAGUNG ala Melayu"

Catat Ulasan