Masakan : Resepi CUCUR JAGUNG/ JEMPUT-JEMPUT JAGUNG ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi CUCUR JAGUNG/ JEMPUT-JEMPUT JAGUNG ala Melayu
Resepi CUCUR JAGUNG/ JEMPUT-JEMPUT JAGUNG ala Melayu
CUCUR JAGUNG/JEMPUT-JEMPUT JAGUNGBahan-bahannya:
2 cawan biji jagung - dihiris dari empulurnya
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu teh garam
2 sudu makan gula
2 sudu makan cili kering kisar (pilihan)
1 biji telur
2 cawan air
Cara-caranya:
- Masukkan air, telur, garam, gula dan cili kisar ke dalam blender dan kisar hingga telur kembang.
- Masukkan jagung dan tepung ke dalam besen.
- Masukkan bahan kisar ke dalam besen yang mengandungi tepung sedikit demi sedikit sambil diadun hingga sebati dan dapat kepekatan yang sesuai. (Kalau terlalu pekat, boleh tambah sedikit air).
- Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali.
- Jemputkan adunan tepung ke dalam kuali dan masak hingga kekuningan.
- Ulang langkah 5 hingga adunan tepung habis.
- Hidangkan.
Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi CUCUR JAGUNG/ JEMPUT-JEMPUT JAGUNG ala Melayu
Masa sekian resipi Resepi CUCUR JAGUNG/ JEMPUT-JEMPUT JAGUNG ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.
0 Response to "Resepi CUCUR JAGUNG/ JEMPUT-JEMPUT JAGUNG ala Melayu"
Catat Ulasan