Masakan : Resepi TOMYAM UDANG ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi TOMYAM UDANG ala Melayu
Resepi TOMYAM UDANG ala Melayu
TOMYAM UDANGBahan-bahannya:
500 g udang saiz besar
Kobis bunga
1 batang karot
2 biji tomato - dipotong dadu
2 sudu makan paste tomyam
1/2 biji limau nipis - ambil jusnya
3 helai daun limau purut - dibuang batang tengahnya
2 batang serai - dititik
1 biji bawang besar - dipotong dadu
1 inci lengkuas - dihiris nipis
2 pokok daun sup - dicincang
2 mangkuk air
Cara-caranya:
- Didihkan air dalam periuk. Masukkan bawang besar, serai dan lengkuas. Biarkan mendidih.
- Masukkan paste tomyam dan karot. Biarkan mendidih.
- Masukkan kobis bunga dan daun limau purut. Biarkan mendidih lagi sekali. (Kalau nak pedas bolehlah dimasukkan cili padi yang dititik sahaja)
- Masukkan garam, serbuk perasa dan jus limau nipis.
- Masukkan buah tomato dan daun sup. Kacau sebentar dan kuah mendidih.
- Tutup api. Baru masukkan udang. Kacau-kacau sebentar hingga kulit udang bertukar merah. (Kuah yang panas akan memasak udang tadi).
- Sedia untuk dihidangkan.
Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi TOMYAM UDANG ala Melayu
Masa sekian resipi Resepi TOMYAM UDANG ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.
0 Response to "Resepi TOMYAM UDANG ala Melayu"
Catat Ulasan