Masakan : Resepi KARI DAGING NOXXA ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi KARI DAGING NOXXA ala Melayu
Resepi KARI DAGING NOXXA ala Melayu
KARI DAGING NOXXA
Bahan:
500g Daging Batang Pinang
4 sdm serbuk kari daging - campur sedikit air hingga menjadi pes
2 tangkai daun kari
1 cawan santan pekat
1 1/2 - 2 cwn air - ikut byk mana nak kuahnya
2 biji kentang - kupas & belah 4
Bahan Tumis:
1 btg kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
Bahan Tumbuk/Hiris Nipis:
1 inci halia
3 ulas bwg putih
1 biji bwg besar
Cara:
- Set stir fry, masukkan sedikit minyak. Tumis bahan tumis hingga wangi.
- Masukkan bahan tumbuk/hiris. Tumis hingga wangi dan berwarna perang. Masukkan daun kari dan pes kari. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan air. Tutup periuk. Set HP 25 minit. Cukup masa, release pressure.
- Masukkan kentang. Set HP 5 minit. Cukup masa, release pressure.
- Set stir fry. Masukkan santan pekat. Masak hingga mendidih.
- Masukkan garam dan serbuk perasa. Biarkan mendidih sekejap lagi.
- Set warm. Bila dah habis proses mendidih, baru tutup tudung periuk. Biarkan aje terus warm.
Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi KARI DAGING NOXXA ala Melayu
Masa sekian resipi Resepi KARI DAGING NOXXA ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.
0 Response to "Resepi KARI DAGING NOXXA ala Melayu"
Catat Ulasan