Masakan : Resepi AYAM GORENG BEREMPAH ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi AYAM GORENG BEREMPAH ala Melayu
Resepi AYAM GORENG BEREMPAH ala Melayu
AYAM GORENG BEREMPAH
Bahan-Bahannya:
1/2 ekor ayam - potong ikut suka
2 sudu makan serbuk kari daging
1 sudu makan cili kering kisar
5 helai daun limau purut - dihiris halus
Garam
Bahan kisar halus: (atau boleh guna serbuk)
1 sudu makan jintan manis
2 sudu makan ketumbar biji
1 sudu teh jintan putih
Bahan kisar kasar:
3 biji bawang besar saiz sederhana
2 ulas bawang putih
2 inci halia - dihiris
2 inci lengkuas - dihiris
2 inci kunyit hidup -dihiris
2 batang serai - dihiris
Cara-Caranya:
- Beersihkan ayam dan toskan airnya.
- Gaul semua bahan dengan ayam.
- Perap ayam selama 1 jam atau lebih... lagi lama perap lagi sedap...(perap dalam peti ais)
- Panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Goreng ayam terendam dengan api sederhana besar (deep fry).
- Angkat ayam bersama dengan rempah-rempahnya sekali dan toskan.
- Hidangkan ayam panas-panas.
Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi AYAM GORENG BEREMPAH ala Melayu
Masa sekian resipi Resepi AYAM GORENG BEREMPAH ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.
0 Response to "Resepi AYAM GORENG BEREMPAH ala Melayu"
Catat Ulasan