Masakan : Resepi CEMPEDAK GORENG RANGUP ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi CEMPEDAK GORENG RANGUP ala Melayu
Resepi CEMPEDAK GORENG RANGUP ala Melayu
CEMPEDAK GORENG RANGUPBahan-Bahannya:
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 sudu teh baking powder
1 1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk kunyit
2 1/2 sudu makan santan (saya guna santan kotak)
1 biji telur
1 sudu makan marjerin - dipanaskan hingga cair dan disejukkan
Air secukupnya
Cara-caranya:
- Satukan semua bahan kecuali air dan marjerin cair
- Masukkan air sedikit demi sedikit. Gaul dengan menggunakan tangan hingga mendapat kepekatan yang dikehendaki. (Jangan pekat sangat atau terlalu cair)
- Masukkan marjerin cair dan gaul menggunakan tangan hingga adunan sebati.
- Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali.
- Celup cempedak ke dalam adunan tepung dan goreng hingga keperangan. Angkat dan sejatkan.
** Lebihan adunan tepung jangan dibuang... Ambil adunan menggunakan tangan, dan biarkan adunan tepung turun melalui hujng jari ke dalam kuali. Goreng hingga garing dan rangup. Sedaaaapppp youuuuuuu.... Hahaha...
Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi CEMPEDAK GORENG RANGUP ala Melayu
Masa sekian resipi Resepi CEMPEDAK GORENG RANGUP ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.
0 Response to "Resepi CEMPEDAK GORENG RANGUP ala Melayu"
Catat Ulasan