Resepi SAMBAL TUMIS CILI API SOTONG ala Melayu

Resepi SAMBAL TUMIS CILI API SOTONG ala Melayu - Helo kawan Resepi ala Melayu, Dalam perkongsian kali ini bertajuk Resepi Resepi SAMBAL TUMIS CILI API SOTONG ala Melayu, Saya telah menyediakan lengkap bahan-bahan dan cara resepi memasak dari awal lagi sehingga akhir, Mudah-mudahan kandungan catatan yang saya tulis resepi ini anda dapat memahami. Okay lah, inilah resipi lengkap.

Masakan : Resepi SAMBAL TUMIS CILI API SOTONG ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi SAMBAL TUMIS CILI API SOTONG ala Melayu

lihat juga


Resepi SAMBAL TUMIS CILI API SOTONG ala Melayu

SAMBAL TUMIS CILI API SOTONG
Bahan-Bahannya:
600 g sotong - dibersihkan dan dipotong cincin
1/2 sudu makan asam jawa + 1 cawan air
1 biji bawang besar - dibelah dua dan dimayang kasar
garam
serbuk perasa

Bahan Tumbuk Lumat:
2 genggam cili api
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar

Cara-caranya:

  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga naik minyak.
  2. Masukkan air asam jawa. Tumis lagi hingga kuahnya kering dan naik minyak.
  3. Masukkan sotong, bawang besar, garam dan serbuk perasa. Kacau hingga rata. Masak hingga bawang layu dan sotong masak. (Jangan masak lama-lama, nanti sotong jadi liat).
  4. Tutup api dan hidangkan.




Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi SAMBAL TUMIS CILI API SOTONG ala Melayu

Masa sekian resipi Resepi SAMBAL TUMIS CILI API SOTONG ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.

Anda sedang membaca artike Resepi SAMBAL TUMIS CILI API SOTONG ala Melayu dan artike ini permalink url https://melayu-resepi.blogspot.com/2014/12/resepi-sambal-tumis-cili-api-sotong-ala.html Mudah-mudahan artikel ini Ini mungkin berguna.

0 Response to "Resepi SAMBAL TUMIS CILI API SOTONG ala Melayu"

Catat Ulasan