Resepi APAM LABU ala Melayu

Resepi APAM LABU ala Melayu - Helo kawan Resepi ala Melayu, Dalam perkongsian kali ini bertajuk Resepi Resepi APAM LABU ala Melayu, Saya telah menyediakan lengkap bahan-bahan dan cara resepi memasak dari awal lagi sehingga akhir, Mudah-mudahan kandungan catatan yang saya tulis resepi ini anda dapat memahami. Okay lah, inilah resipi lengkap.

Masakan : Resepi APAM LABU ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi APAM LABU ala Melayu

lihat juga


Resepi APAM LABU ala Melayu

APAM LABU
Bahan A:
3 sudu makan tepung gandum
2 sudu teh yis segera (mauripan)
1 sudu teh gula
3 sudu makan air suam

Bahan B:
240 gram labu kuning - direbus hingga empuk
150 gram gula
1 biji telur
150 ml santan pekat


Bahan C: (Diayak Bersama)
200 gram tepung gandum
1 sudu teh baking powder

Bahan D: (digaul rata dan dikukus sebentar)
Sesenduk kelapa parut (ambil putihnya sahaja)
Sedikit garam

Cara-caranya:

  1. Campur Bahan A di dalam mangkuk kecil. Kacau sebati dan biarkan adunan selama 5 - 10 minit.
  2. Campur semua Bahan B di dalam blender. Kisar halus dan tuangkan ke dalam mangkuk adunan.
  3. Masukkan Bahan C ke dalam mangkuk adunan sedikit demi sedikit sambil dikacau rata. 
  4. Masukkan Bahan A ke dalam mangkuk adunan dan dikacau hingga rata. Tutup mangkuk adunan. Perapkan selama 1 jam. 
  5. Didihkan air kukusan. Balut tudung kukus.
  6. Tuang adunan apam ke dalam acuan atau loyang yang sudah dioles dengan sedikit minyak masak. 
  7. Kukus hingga masak.(selama 15 - 20 minit)
  8. Hidangkan bersama-sama kelapa parut tadi.




Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi APAM LABU ala Melayu

Masa sekian resipi Resepi APAM LABU ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.

Anda sedang membaca artike Resepi APAM LABU ala Melayu dan artike ini permalink url https://melayu-resepi.blogspot.com/2014/12/resepi-apam-labu-ala-melayu.html Mudah-mudahan artikel ini Ini mungkin berguna.

0 Response to "Resepi APAM LABU ala Melayu"

Catat Ulasan