Masakan : Resepi KEK PANDAN KUKUS ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi KEK PANDAN KUKUS ala Melayu
Resepi KEK PANDAN KUKUS ala Melayu
Bahan-Bahannya:
3 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
3 biji telur
1 cawan gula
1cawan minyak masak
1/4 cawan air daun pandan - (5 helai daun pandan dikisar dan ditapis airnya)
Cara-caranya:
- Didihkan air kukusan.
- Sambil menunggu air kukusan mendidih, ayak tepung gandum dan baking powder. Ketepikan.
- Kisar telur, gula, minyak masak dan air pandan menggunakan speed maksimum hingga kembang. (lebih kurang 10 - 15 minit).
- Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil dikisar menggunakan speed paling perlahan sehingga sebati.
- Lengserkan loyang dengan sedikit minyak masak . Masukkan adunan tadi.
- Kukus dengan api sederhana selama 30 minit. (Pastikan tudung periuk kukus dibalut dengan kain supaya air tidak menitik ke atas kek.)
- Bila kek sudah masak, keluarkan dari kukusan dan sejukkan.
- Sedia untuk duhidangkan.
Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi KEK PANDAN KUKUS ala Melayu
Masa sekian resipi Resepi KEK PANDAN KUKUS ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.
0 Response to "Resepi KEK PANDAN KUKUS ala Melayu"
Catat Ulasan