Masakan : Resepi KUIH LAPIS TRADISIONAL ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi KUIH LAPIS TRADISIONAL ala Melayu
Resepi KUIH LAPIS TRADISIONAL ala Melayu
KUIH LAPIS TRADISIONALBahan-bahannya: (Loyang 7 inci)
1 cawan tepung beras
2 sudu makan tepung gandum
2 sudu makan tepung jagung
2 cawan santan
1/2 cawan gula
1/4 sudu teh garam
pewarna merah
Langkah-langkahnya:
- Didihkan air dalam periuk kukus.
- Sementara itu, balut loyang dengan kertas aluminium.
- Masukkan 1 sudu teh minyak masak ke dalam loyang dan oles rata. Tujuannya supaya kuih tidak melekat.
- Masukkan semua bahan kecuali pewarna merah ke dalam mangkuk dan kacau rata.
- Kemudian masukkan adunan ke dalam blender dan kisar hingga adunan sebati. Tujuan dikisar supaya tepung tidak bergentel.
- Bahagi dua adunan tepung tadi.
- Satu bahagian dimasukkan pewarna merah. Kacau rata.
- Masukkan loyang ke dalam pengukus. Masukkan 1 senduk sayur adunan berwarna putih. Ratakan. Masak selama 2 minit.
- Masukkan pula 1 senduk sayur adunan merah. Ratakan. Masak selama 2 minit.
- Buatlah selapis demi selapis hingga adunan tepung habis.
- Lapisan terakhir dimasak selama 20 minit.
- Keluarkan loyang dari periuk kukus dan sejukkan, baru dipotong dan dihidangkan.
Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi KUIH LAPIS TRADISIONAL ala Melayu
Masa sekian resipi Resepi KUIH LAPIS TRADISIONAL ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.
0 Response to "Resepi KUIH LAPIS TRADISIONAL ala Melayu"
Catat Ulasan