Resepi BIHUN TOMYAM ala Melayu

Resepi BIHUN TOMYAM ala Melayu - Helo kawan Resepi ala Melayu, Dalam perkongsian kali ini bertajuk Resepi Resepi BIHUN TOMYAM ala Melayu, Saya telah menyediakan lengkap bahan-bahan dan cara resepi memasak dari awal lagi sehingga akhir, Mudah-mudahan kandungan catatan yang saya tulis resepi ini anda dapat memahami. Okay lah, inilah resipi lengkap.

Masakan : Resepi BIHUN TOMYAM ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi BIHUN TOMYAM ala Melayu

lihat juga


Resepi BIHUN TOMYAM ala Melayu

BIHUN TOMYAM
Bahan-Bahannya:
1/2 bungkus bihun - dicelur hingga lembut dan disejatkan.

Bahan untuk kuah tomyam:
1/2 ekor ayam - dipotong kecil
3 sudu makan pes tomyam
2 biji bawang besar - dipotong dadu
2 batang serai - dititik
1 inci lengkuas - dihiris nipis
1 biji karot - dipotong 1 inci dan dibelah dua
1 batang seleri - dihiris serong
2 biji tomato - dipotong dadu
5 biji cili api - dititk
3 cawan air
3 sudu makan nampla (sos ikan)
1 sudu teh garam
1 biji limau nipis
3 helai daun limau purut
2 pokok daun sup

Cara-caranya:

  1. Didihkan 3 cawan air.
  2. Masukkan bawang besar,serai dan lengkuas. Biarkan mendidih sebentar.
  3. Masukkan ayam dan karot. Biarkan hingga mendidih.
  4. Maukkan pes tomyam, nampla, garam dan sedikit serbuk perasa.
  5. Masukkan cili api, tomato, batang seleri, jus limau nipis dan daun limau purut. Biarkan sebentar.
  6. Akhir sekali masukkan daun sup.Kacau rata dan tutup api.
  7. Masukkan sedikit bihun ke dalam mangkuk dan masukkan kuah tomyam. 
  8. Hidangkan.




Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi BIHUN TOMYAM ala Melayu

Masa sekian resipi Resepi BIHUN TOMYAM ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.

Anda sedang membaca artike Resepi BIHUN TOMYAM ala Melayu dan artike ini permalink url https://melayu-resepi.blogspot.com/2013/11/resepi-bihun-tomyam-ala-melayu.html Mudah-mudahan artikel ini Ini mungkin berguna.

0 Response to "Resepi BIHUN TOMYAM ala Melayu"

Catat Ulasan