Resepi RENDANG AYAM NEGERI SEMBILAN ala Melayu

Resepi RENDANG AYAM NEGERI SEMBILAN ala Melayu - Helo kawan Resepi ala Melayu, Dalam perkongsian kali ini bertajuk Resepi Resepi RENDANG AYAM NEGERI SEMBILAN ala Melayu, Saya telah menyediakan lengkap bahan-bahan dan cara resepi memasak dari awal lagi sehingga akhir, Mudah-mudahan kandungan catatan yang saya tulis resepi ini anda dapat memahami. Okay lah, inilah resipi lengkap.

Masakan : Resepi RENDANG AYAM NEGERI SEMBILAN ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi RENDANG AYAM NEGERI SEMBILAN ala Melayu

lihat juga


Resepi RENDANG AYAM NEGERI SEMBILAN ala Melayu

RENDANG AYAM NEGERI SEMBILAN
Bahan-Bahannya:
1/2 ekor ayam  - dipotong-potong
2 cawan air
2 sudu makan kerisik
2 cawan santan pekat
2 keping asam gelugor
2 helai daun kunyit - buang tulang tengahnya dan hiris halus
Garam

Bahan Kisar:
Segenggam cili padi - kalau nak lebih pedas boleh tambah cili api
5 biji cili kering
2 inci kunyit hidup
2 inci lengkuas

Cara-caranya:

  1. Gaul ayam dan bahan kisar di dalam kuali. Masak hingga kering sedikit.
  2. Masukkan air. Masak hingga mendidih.
  3. Masukkan santan pekat dan asam gelugor. Masak hingga mendidih.
  4. Masukkan kerisik, garam dan sedikit serbuk perasa. Masak hingga kuahnya kering dan berminyak.
  5. Hidangkan.




Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi RENDANG AYAM NEGERI SEMBILAN ala Melayu

Masa sekian resipi Resepi RENDANG AYAM NEGERI SEMBILAN ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.

Anda sedang membaca artike Resepi RENDANG AYAM NEGERI SEMBILAN ala Melayu dan artike ini permalink url https://melayu-resepi.blogspot.com/2013/08/resepi-rendang-ayam-negeri-sembilan-ala.html Mudah-mudahan artikel ini Ini mungkin berguna.

0 Response to "Resepi RENDANG AYAM NEGERI SEMBILAN ala Melayu"

Catat Ulasan