Masakan : Resepi AGAR-AGAR LUMUT ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi AGAR-AGAR LUMUT ala Melayu
Resepi AGAR-AGAR LUMUT ala Melayu
AGAR-AGAR LUMUTBahan-bahannya:
25g agar-agar tali - potong-potong 2 inci
800 ml air
6 helai daun pandan - dibersihkan dan potong 1 inci
600 ml air
1 cawan santan pekat - (saya guna 1 kotak kecil santan pekat M&S)
1 biji telur
2sudu teh garam
11 sudu makan gula
Cara-caranya:
- Masukkan agar-agar tali dan 800 ml air ke dalam periuk. Masak hingga agar-agar larut.
- Sementara itu, kisar daun pandan dan 600 ml air. Tapis air pandan tadi. Perah dan buang hampas daun pandan.
- Bila agar-agar sudah larut, masukkan air daun pandan. Biarkan mendidih.
- Masukkan gula, kacau hingga gula larut.
- Pecahkan telur, kacau dengan garfu hingga rata. Masukkan santan pekat dan garam. Kacau rata.
- Bila gula sudah larut, masukkan campuran santan tadi. Kacau sentiasa hingga mendidih.
- Tutup api.
- Masukkan agar-agar ke dalam acuan atau loyang. Biarkan sejuk. Masukkan dalam peti sejuk.
- Bila sudah beku, hidangkan.
Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi AGAR-AGAR LUMUT ala Melayu
Masa sekian resipi Resepi AGAR-AGAR LUMUT ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.
0 Response to "Resepi AGAR-AGAR LUMUT ala Melayu"
Catat Ulasan