Resepi AGAR-AGAR LUMUT ala Melayu

Resepi AGAR-AGAR LUMUT ala Melayu - Helo kawan Resepi ala Melayu, Dalam perkongsian kali ini bertajuk Resepi Resepi AGAR-AGAR LUMUT ala Melayu, Saya telah menyediakan lengkap bahan-bahan dan cara resepi memasak dari awal lagi sehingga akhir, Mudah-mudahan kandungan catatan yang saya tulis resepi ini anda dapat memahami. Okay lah, inilah resipi lengkap.

Masakan : Resepi AGAR-AGAR LUMUT ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi AGAR-AGAR LUMUT ala Melayu

lihat juga


Resepi AGAR-AGAR LUMUT ala Melayu

AGAR-AGAR LUMUT
Bahan-bahannya:
25g agar-agar tali - potong-potong 2 inci
800 ml air
6 helai daun pandan - dibersihkan dan potong 1 inci
600 ml air
1 cawan santan pekat - (saya guna 1 kotak kecil santan pekat M&S)
1 biji telur
2sudu teh garam
11 sudu makan gula

Cara-caranya:

  • Masukkan agar-agar tali dan 800 ml air ke dalam periuk. Masak hingga agar-agar larut.
  • Sementara itu, kisar daun pandan dan 600 ml air. Tapis air pandan tadi. Perah dan buang hampas daun pandan.
  • Bila agar-agar sudah larut, masukkan air daun pandan. Biarkan mendidih.


  • Masukkan gula, kacau hingga gula larut.
  • Pecahkan telur, kacau dengan garfu hingga rata. Masukkan santan pekat dan garam. Kacau rata.
  • Bila gula sudah larut, masukkan campuran santan tadi. Kacau sentiasa hingga mendidih.
  • Tutup api. 
  • Masukkan agar-agar ke dalam acuan atau loyang. Biarkan sejuk. Masukkan dalam peti sejuk.
  • Bila sudah beku, hidangkan.




Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi AGAR-AGAR LUMUT ala Melayu

Masa sekian resipi Resepi AGAR-AGAR LUMUT ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.

Anda sedang membaca artike Resepi AGAR-AGAR LUMUT ala Melayu dan artike ini permalink url https://melayu-resepi.blogspot.com/2013/07/resepi-agar-agar-lumut-ala-melayu.html Mudah-mudahan artikel ini Ini mungkin berguna.

0 Response to "Resepi AGAR-AGAR LUMUT ala Melayu"

Catat Ulasan