Masakan : Resepi SAMBAL TUMIS PETAI - UDANG GALAH ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi SAMBAL TUMIS PETAI - UDANG GALAH ala Melayu
Resepi SAMBAL TUMIS PETAI - UDANG GALAH ala Melayu
SAMBAL TUMIS PETAI - UDANG GALAHBahan-bahannya:
Seikat petai - diambil isinya dan dibelah dua
Udang galah
6 sudu makan cili kisar
1 biji bawang besar - dibelah dua dan dipotong kasar
1 cawan santan pekat
1 cawan air
1 biji bawang besar - dihiris halus
1 keping asam gelugor
Cara-caranya:
- Panaskan minyak. Tumis bawang besar yang dihiris halus hingga wangi dan kekuningan.
- Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak dan cili agak garing.
- Masukkan petai. Kacau sebentar.
- Masukkan santan, air dan asam gelugor. Biarkan mendidih.
- Masukkan udang dan bawang besar yang dipotong kasar.
- Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa. Masak hingga udang masak dan bawang layu.
- Tutup api dan hidangkan.
Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi SAMBAL TUMIS PETAI - UDANG GALAH ala Melayu
Masa sekian resipi Resepi SAMBAL TUMIS PETAI - UDANG GALAH ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.
0 Response to "Resepi SAMBAL TUMIS PETAI - UDANG GALAH ala Melayu"
Catat Ulasan