Resepi SAMBAL TUMIS PETAI - UDANG GALAH ala Melayu

Resepi SAMBAL TUMIS PETAI - UDANG GALAH ala Melayu - Helo kawan Resepi ala Melayu, Dalam perkongsian kali ini bertajuk Resepi Resepi SAMBAL TUMIS PETAI - UDANG GALAH ala Melayu, Saya telah menyediakan lengkap bahan-bahan dan cara resepi memasak dari awal lagi sehingga akhir, Mudah-mudahan kandungan catatan yang saya tulis resepi ini anda dapat memahami. Okay lah, inilah resipi lengkap.

Masakan : Resepi SAMBAL TUMIS PETAI - UDANG GALAH ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi SAMBAL TUMIS PETAI - UDANG GALAH ala Melayu

lihat juga


Resepi SAMBAL TUMIS PETAI - UDANG GALAH ala Melayu

SAMBAL TUMIS PETAI - UDANG GALAH
Bahan-bahannya:
Seikat petai - diambil isinya dan dibelah dua
Udang galah
6 sudu makan cili kisar
1 biji bawang besar - dibelah dua dan dipotong kasar
1 cawan santan pekat
1 cawan air
1 biji bawang besar - dihiris halus
1 keping asam gelugor

Cara-caranya:

  1. Panaskan minyak. Tumis bawang besar yang dihiris halus hingga wangi dan kekuningan.
  2. Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak dan cili agak garing.
  3. Masukkan petai. Kacau sebentar.
  4. Masukkan santan, air dan asam gelugor. Biarkan mendidih.
  5. Masukkan udang dan bawang besar yang dipotong kasar. 
  6. Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa. Masak hingga udang masak dan bawang layu.
  7. Tutup api dan hidangkan.





Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi SAMBAL TUMIS PETAI - UDANG GALAH ala Melayu

Masa sekian resipi Resepi SAMBAL TUMIS PETAI - UDANG GALAH ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.

Anda sedang membaca artike Resepi SAMBAL TUMIS PETAI - UDANG GALAH ala Melayu dan artike ini permalink url https://melayu-resepi.blogspot.com/2013/06/resepi-sambal-tumis-petai-udang-galah.html Mudah-mudahan artikel ini Ini mungkin berguna.

0 Response to "Resepi SAMBAL TUMIS PETAI - UDANG GALAH ala Melayu"

Catat Ulasan