Masakan : Resepi GULAI LEMAK CILI API IKAN KELI SALAI ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi GULAI LEMAK CILI API IKAN KELI SALAI ala Melayu
Resepi GULAI LEMAK CILI API IKAN KELI SALAI ala Melayu
GULAI LEMAK CILI API IKAN KELI SALAIBahan-bahannya:
4 ekor ikan keli - cuci dengan jus limau nipis untuk hilangkan hanyirnya, kemudian bilas dengan cucuran air pili hingga bersih. Gaul garam kunyit dan bakar/salai hingga masak.
2 batang serai - dititik
1 helai daun kunyit - disiat-siat
2 kotak kecil santan pekat
2 kotak kecil air (guna kotak santan yang sama)
2 keping asam gelugor
Garam
Serbuk perasa
Bahan Tumbuk Lumat:
Segenggam cili api
2 inci kunyit hidup
Cara-caranya:
- Masukkan bahan tumbuk dan sedikit air ke dalam periuk. Masak hingga airnya kering.
- Masukkan santan pekat dan air.
- Kemudian masukkan semua bahan-bahan lain.
- Masak hingga mendidih dengan api sederhana dan dikacau selalu untuk mengelakkan pecah lemak.
- Bila ikan sudah masak, tutup api dan hidangkan.
Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi GULAI LEMAK CILI API IKAN KELI SALAI ala Melayu
Masa sekian resipi Resepi GULAI LEMAK CILI API IKAN KELI SALAI ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.
0 Response to "Resepi GULAI LEMAK CILI API IKAN KELI SALAI ala Melayu"
Catat Ulasan