Resepi IKAN KUKUS TOMYAM ala Melayu

Resepi IKAN KUKUS TOMYAM ala Melayu - Helo kawan Resepi ala Melayu, Dalam perkongsian kali ini bertajuk Resepi Resepi IKAN KUKUS TOMYAM ala Melayu, Saya telah menyediakan lengkap bahan-bahan dan cara resepi memasak dari awal lagi sehingga akhir, Mudah-mudahan kandungan catatan yang saya tulis resepi ini anda dapat memahami. Okay lah, inilah resipi lengkap.

Masakan : Resepi IKAN KUKUS TOMYAM ala Melayu
Tajuk masakan : Resepi IKAN KUKUS TOMYAM ala Melayu

lihat juga


Resepi IKAN KUKUS TOMYAM ala Melayu

IKAN KUKUS TOMYAM
Bahan-Bahannya:
1 ekor ikan siakap/kerapu
2 sudu makan paste tomyam - (jika tiada paste tomyam, boleh gunakan 2 kiub tomyam knorr + 4 sudu makan air suam, jadikan paste)
2 batang serai - dititik
5 biji cili padi - dititik
5 helai daun limau purut - disiat sikit

1 inci halia - dihiris
1 pokok daun bawang - dipotong 1 inci
1/2 cawan bawang goreng
2 sudu makan kicap cair
2 sudu makan minyak masak
1 biji tomato - dipotong bulat
kepingan nenas (jika suka)

Cara-caranya:
  1. Bersihkan ikan dan lumurkan paste tomyam ke seluruh ikan.
  2. Taburkan halia, daun limau purut, cili padi dan serai ke atas ikan.
  3. Siram kicap cair dan minyak masak ke atas ikan.
  4. Taburkan hirisan daun bawang dan bawang goreng.
  5. Susun tomato dan nenas di tepi ikan.
  6. Kukus selama 12 - 15 minit.
  7. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.





Itulah bagaimana untuk membuat dan memasak Resepi IKAN KUKUS TOMYAM ala Melayu

Masa sekian resipi Resepi IKAN KUKUS TOMYAM ala Melayu, Mudah-mudahan boleh memberi manfaat kepada anda semua. Well, Sila Baca artike memasak resepi lain.

Anda sedang membaca artike Resepi IKAN KUKUS TOMYAM ala Melayu dan artike ini permalink url https://melayu-resepi.blogspot.com/2013/01/resepi-ikan-kukus-tomyam-ala-melayu.html Mudah-mudahan artikel ini Ini mungkin berguna.

0 Response to "Resepi IKAN KUKUS TOMYAM ala Melayu"

Catat Ulasan